Noutati

Cât produce un sistem fotovoltaic de 5 kw

Cât produce un sistem fotovoltaic de 5 kw

Sistemele fotovoltaice au câștigat teren în ultimii ani ca o sursă curată și sustenabilă de energie. O întrebare frecventă pentru cei interesați de această tehnologie este: cât de multă energie poate produce un astfel de sistem? Să descoperim cât produce, în realitate, un sistem fotovoltaic cu o capacitate nominală de 5 kW.

Bazele producției de energie fotovoltaică

Înainte de a intra în detalii, să ne familiarizăm cu câteva concepte de bază. Energia generată de un sistem fotovoltaic depinde de mai mulți factori, precum:

  • Intensitatea și durata radiației solare
  • Unghiul de inclinare și orientarea panourilor
  • Eficiența panourilor
  • Pierderile din sistem (invertoare, cabluri, etc.)

Radiația solară

România se bucură de o radiație solară medie anuală cuprinsă între 1.100 și 1.300 kWh/m². Aceasta înseamnă că, în condiții ideale, un metru pătrat de panouri fotovoltaice ar putea produce între 1.100 și 1.300 kWh pe an.

Eficiența panourilor

Dacă ne gândim la panourile fotovoltaice moderne, acestea au o eficiență medie cuprinsă între 15% și 20%. Așadar, un sistem de 5 kW, având în vedere această eficiență și radiația solară menționată anterior, va genera o cantitate anuală de energie care poate varia, dar să zicem că se situează în jurul a 7.000 kWh.

Factorii reali care influențează producția

Pe lângă eficiența panourilor, trebuie să avem în vedere și alți factori care pot influența producția:

  • Unghiul de inclinare și orientarea: În România, cea mai bună orientare pentru panouri este spre sud, cu un unghi de inclinare de aproximativ 30-35 de grade.
  • Pierderile din sistem: Chiar și cele mai bune sisteme fotovoltaice au pierderi. Acestea pot fi cauzate de invertoare, cabluri sau degradarea panourilor în timp. Pierderile se situează, în medie, între 10% și 20%.
  • Condiții meteo: Zilele înnorate sau cu ceață pot reduce semnificativ producția, la fel și zăpada în sezonul rece.

Luând în considerare toți acești factori, un sistem de 5 kW ar putea genera, în practică, între 5.500 și 6.500 kWh pe an.

Beneficiile unui sistem fotovoltaic de 5 kW

Un astfel de sistem poate acoperi consumul unei locuințe medii pentru un an. Având în vedere că factura medie de electricitate pentru o gospodărie se situează în jurul valorii de 250 lei/lună (3.000 lei/an), economiile pot fi semnificative.

Sistemele fotovoltaice de 5 kW pot genera o cantitate semnificativă de energie, chiar și în condiții climatice variabile precum cele din România. Investiția în astfel de sisteme este justificată nu doar din perspectiva economiilor, ci și din cea a contribuției la un mediu mai curat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *